Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Szolgáltatásaim

Ha találkozunk a rendelésemen a következő lehetőségeink vannak arra, hogy megtaláljuk mi a problémád és mi arra a megoldás:

Szakorvosi vizsgálat
Röviden kikérdezlek a korábbi orvosi előzményeidről: gyógyszerallergia, ismert betegségek, szedett gyógyszerek, korábbi orvosi kezelések, műtétek. Ha vannak korábbi leleteid, zárójelentéseid, akkor azokat mindenképp hozd magaddal (nem csak a reumásat!). Ezeket elolvasom és átbeszéljük azokat a dolgokat, amiket tudni szeretnél, de a leletekből - mivel sok esetben latinul van - nem értettél.

Megbeszéljük, hogy mi most a jelenlegi panaszod, mikor és hogyan alakult ki.

Jön a vizsgálat fehérneműre vetkőzve (mert csak így látható az egész test terhelése): álló helyzetben a testtartást, statikai terhelést, a gerinc és felső végtag mozgásait vizsgálom meg, megnézem a járásod. Fekvő helyzetben az alsó végtag mozgásait, reflexeket, izomerőt, érzészavart vizsgálom meg.

A vizsgálat és leletek alapján átbeszéljük, mi lehet a problémád és arra a megoldás.

Ha a pontosabb diagnózis érdekében szükséges további vizsgálatok elvégzése (vérvétel, röntgen, ultrahang, MR, csontsűrűség vizsgálat/DEXA) akkor megbeszéljük, melyikre miért van szükséged és miben segít minket a vizsgálat eredménye.

A vizitről kapsz egy összefoglaló leletet. Ha szükséges receptet írok fel vagy a javulásod érdekében, már a rendelésen elkezdhetjük valamelyik terápiás formát attól függően miben kérsz segítséget és mire van éppen szükséged.

Szakorvosi kontroll vizsgálat
Röviden kikérdezlek a korábbi vizsgálat óta eltelt időszakban mi történt veled, hogyan változtak a panaszaid az alkalmazott terápiák mellett. Ha vannak újabb leleteid, megbeszéljük mi derült ki belőle és mik a további teendők.

Majd megvizsgállak, hogy lássuk a korábbi állapothoz viszonyítva milyen a jelenlegi állapotod, mi változott és milyen irányba.

Az eredmények ismeretében átbeszéljük, mit kell tenned, hogy a gyógyulás a megfelelő ütemben és irányban tovább haladjon. A továbbiakban mi legyen a terápiás terv. Ha szükséges további vizsgálatokat javaslok (szerencsére erre ritkán van szükség).

Ismét kapsz egy összefoglaló leletet, ha szükséges receptet írok fel vagy alkalmazzuk valamelyik terápiás módszert, attól függően miben kérsz segítséget és mire van éppen szükséged.

Szakorvosi konzultáció
Ebben az esetben nem vizsgállak meg csak átbeszéljük és értelmezem Neked a korábbi szakorvosi leleteid, zárójelentéseid. Állapotodról csak a leletek alapján nyilatkozhatok. Ha pontosabb képet szeretnél kapni, ahhoz szükséges a fizikális vizsgálat (nem a leleteket gyógyítjuk, hanem Téged).

Terápiás lehetőségek:

(ha érdekel, a gyógymódok címszó alatt bővebben olvashatsz minden itt felsorolt módszerről)

Gyógyszeres és/vagy injekciós kezelés
Ha kell, a természetes gyógymódok mellett a test állapotát és a gyógyulást figyelembe véve, időnként szükséges alkalmazni a hagyományos orvoslásban alkalmazott gyógyszeres vagy injekciós kezelést is. De ha lehetséges a legrövidebb időtartamig és mellette vagy azt követve, kiegészítve legalább egy természetes módszerrel (pl. masszázs, kineziotape, megfelelő mozgásterápia). A gyógyszer felírása receptre történik, melynek szedését a vizsgálat alkalmával megbeszéljük. Az injekciós kezelés történhet egyszerűbb probléma esetén farizomba történő beadással, komolyabb probléma kapcsán az ízületet vagy a problémás területet körülvevő izom trigger-pontoknál. A több ponton történő szúrással és hatóanyag beadással eredményesebb a kezelés pl. derék-, váll-, térd és egyéb ízületi fájdalom esetén.

McKenzie torna
Ez a speciális torna, a megfelelő gyakorlatokkal lehetőséget ad a porckorongsérv és kisízületi blokkok okozta derékfájás és lábba sugárzó fájdalom miatt megváltozott anatómiai viszonyok korrekciójára. Csökkentheti a kiboltosult porckorongsérv méretét, javítja a panaszos terület keringését, oldja a kialakult kisízületi blokk merevségét, ezzel csökkenti a helyi és a lesugárzó fájdalom erősségét.

Kineziotape
Ennek a speciális tapasznak a sokoldalú alkalmazása lehetőséget ad, a korábban letapadt műtéti hegek oldására. A fájdalmas terület tehermentesítésére. Az izomtónus optimalizálására. Gipszlevétel vagy műtétek után a nyirok keringés gyors helyreállítására. Kíméletes, gyógyszermentes, így gyermekeknél és kismamáknál is biztonsággal alkalmazható módszer.

Autogén tréning
Ha relaxációs módszer a megoldás. 15 alkalommal heti 1x45 percben megtanulható a test ellazítása, stresszhelyzetek kezelése, szorongás oldása, ami fejleszti a személyiséget, javítja a közérzetet, segíti a mindennapi életproblémák feszültségmentesebb megoldását.

Szimbólumokkal megjelenített fájdalom/betegség modellezés egyéni terápiában a Hellinger-féle családállítás alapjaival
Krónikus fájdalmak és betegségek esetén már nem csak a testet kell gyógyítani, hanem az agyban és a lélekben is komoly változások alakulnak ki. A tudat és a lélek gyógyítása nélkül a test nem tud megfelelően gyógyulni. Egyéni terápia keretein belül, a betegség vagy a fájdalom szimbolikus megjelenítésével lehetőség van a kialakult állapot megértésére, oldására vagy elengedésére, ami a testi gyógyulási folyamatokat is segíti és felerősíti.

Gyógyulást elősegítő életmód tanácsadás
Családban ismétlődő betegségek vagy hosszútávon fennálló problémák esetén a pillanatnyi panasz kezelése mellett fontos a hosszú távú kezelési program megbeszélése, kidolgozása. A megfelelő fizioterápiás módszerek (pl. masszázs, gyógytorna, jóga, pilates) és szakemberek kiválasztásával (pl. gyógytornász, masszőr).