Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Gyógymódok

Szimbólumokkal megjelenített fájdalom/betegség modellezés egyéni terápiában a Hellinger-féle családállítás alapjaival    

Krónikus fájdalmak és betegségek esetén már nem csak a testet kell gyógyítani, hanem az agyban és a lélekben is komoly változások alakulnak ki. A tudat és a lélek gyógyítása nélkül a test nem tud megfelelően gyógyulni. A betegség vagy fájdalom egyéni terápián belüli szimbólikus megjelenítésével lehetőség van a kialakult állapot megértésére, oldására vagy elengedésére, ami a testi gyógyulási folyamatokat is segíti és felerősíti.

2008 óta járok rendszeresen családállításra több terapeutánál is tanulva: Szabóné Belkó Eleonóra, Kövesdi Krisztina, Dr. Agócs Gabriella.
budapest reumatológus zsiska beáta2009-ben végeztem Kövesdi Krisztinánál a Hellinger terápiás alapokra helyezett Sorsmodellezést. Egyéni terápiám kialakitásában sokat segített a Tündérhegyi Pszichoterapeuta képzésen és a Magyar Szimbólum Terápiás Társaság Szimbólum terápiás képzésén tanultak. Ismereteimet folyamatosan bővítem, magamon dolgozva pedig saját személyiségem is igyekszem építeni. Saját tapasztalataim nagyban segítenek abban, hogy a felmerülő témát, problémát, hogyan közelíthetssük meg együtt a legegyszerűbben.

Autogén tréning

Relaxációs módszer, ami segít a test ellazulásában, a testi és lelki egyensúly újraharmonizálásában. A páciens, megtanulja oldani saját feszültségét testi és lelki szinten, ezzel megteremtve egy harmonikusabb belső világot és testi állapotot. Megtanulja oldani az izmok feszültségét, ezzel segítve a végtagok keringését, a vegetatív idegrendszeren keresztül segíteni a szív, a tüdő és a hasi szervek működését. A folyamatosan rohanó, feszültséget okozó gondolattengerben megteremteni azt a nyugodt állapotot, amelyben azok rendeződhetnek. A páciens számára valóban fontos gondolatok pedig, a tudatos térben hangsúlyt kapva, segítségére lehetnek. A relaxációs terápia hetente 1 alkalommal történik a terapeutával, 45 perces óra keretében. A terápiák közti időben naponta kétszer - kb. 10 perces - otthoni gyakorlás szükséges, hogy ez az új egyensúly létrejöhessen. Az ellazult állapot által megteremtett belső kiegyensúlyozottabb világ, amely a gyakorlások alkalmával „rutinná válik” a későbbiekben, stressz helyzetekben is előhívható lesz, így a lecsökkent szorongás mellett a teljesítőképesség is fokozottabb lesz.

Az autogén tréning az alábbi problémák esetén javasolt:

  • szorongásos állapotokban                          
  • tartós stresszben élőknek
  • a mindennapokban nehezen ellazulóknak
  • alvászavarban szenvedőknek.

budapest reumatológus zsiska beáta2013-ban végeztem Autogéntrénerként. A relaxációs rész nagyon ismerős lehet agykontrollt végzetteknek, de a módszer annál komplexebb és összetettebb. Magamon is érezve az autogéntréning terapeutával vezetett plusz hatásait bátran ajánlom azoknak is, akik egy másik minőséggel szeretnének megismerkedni.


McKenzie torna
Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, mely alkalmas porckorong sérvek okozta lábba sugárzó fájdalmak csökkentésére, derékfájást okozó kis ízületi blokkok oldására. A torna a természetes gyógymódokat támogató pácienseknél lehetőséget ad arra, hogy a gyógyszereket csökkentve vagy mellőzve oldjuk a fájdalmat.

A páciens a megfelelő módszer megtanulása mellett lehetőséget kap arra, hogy külső segítség nélkül mérsékelje a fájdalmat a nap bármely pillanatában. Az otthoni gyakorlatok könnyen megtanulhatók és fontos részei a kiújuló panaszok megelőzésének. Porckorong sérvek esetén szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető. A páciens itt nem passzív szenvedője a kezelésnek, hanem aktív résztvevő, aki gyógyítója saját testének.

budapest reumatológus zsiska beáta2008-ban végeztem el a tanfolyam "A" lumbalis gerincre vonatkozó kurzusát. Diagnosztikai céllal a betegvizsgálat során is alkalmazom az ott tanultakat. Ha szükséges elindítom a terápiát, komplexebb eseteknél gyógytornásszal konzultálva, náluk javaslom a terápia további folytatását.

                                
Kinesiotape
A test öngyógyító folyamatit segítő speciális tapasz a megfelelő szakember kezében. Gyógyszermentes, hatását a bőrön keresztül mechanikusan fejti ki a mélyebb szövetekre. Működését tekintve egy 24 órás masszőr, ami segít lazítani a feszes izom- és kötőszövetet. Műtétek, gipszlevétel után csökkenti az ödémát, bevérzéseket, beindítja a nyirokkeringést, ezzel a gyógyulási folyamatokat segítve. Oldja a korábbi műtéti területeken, a hegek miatt kialakult feszültségeket, letapadásokat.

Gerinc és ízületi fájdalmak esetén segít a stabilizálásban, az egyenletes terhelés kialakításában, így csökkentve a fájdalmakat. Gerincferdülés esetén a légzés egyenletes elosztásában, jó kiegészítője a gerincfűzőnek és a Schroth tornának. Átmeneti izombénulások esetén segít a megfelelő torna mellett az izom tónusának helyreállításában.

Bőrbarát anyagának és gyógyszermentes gyógyhatásának köszönhetően biztonságosan alkalmazható kismamákon és gyermekeken is. A tapasz a pácienstől és igénybevételtől függően 1-7 napig marad fenn a testen. Állapottól és problémától függően pár alkalommal vagy folyamatosan is alkalmazható, mint önálló vagy kiegészítő terápiás módszer.

budapest reumatológus zsiska beáta2007-ben végeztem el első kineziotape tanfolyamomat és azóta alkalmazom, olyan esetekben, ahol valóban ez a terápiás módszer lehet a segítségünkre. A beteg vagy hozzátartozója által is könnyen megtanulható és elsajátítható a tapasz felhejezése egy ügyes terapeutától. Fontos viszont, hogy a legtöbb esetben önmagában nem elég ez a terápiás módszer, de kiegészítésnek nagyon sok esetben jól jöhet az alkalmazása és ismerete.


Manuálterápia                                        
budapest reumatológus zsiska beátaTudományosan megalapozott vizsgálati és kezelési módszer, ami a testet és annak mozgásszervi működését egészében, összefüggéseiben nézi és kezeli. A kezelés végzése csak a beteggel való megbeszélés, leletek áttekintése és alapos fizikális vizsgálat után lehetséges. Fontos eleme az izomfeszültségek oldása és az ízületek kiropogtatása mellett, a gyengébb területeken a megfelelő izomerősítő gyakorlatok bemutatása, megtanítása.

Ez garantálja a páciens felé, hogy csak pár alkalommal kell a kezeléseken részt vennie és nem hetente kell a kiújuló panaszai miatt függőnek lennie és visszajárnia a rendelőbe. A megfelelő tanácsok betartása mellett, rövid idő alatt, önállóan és aktívan megtanulja egyensúlyban tartani testét és önállóan kezelni korábbi panaszait. A megfelelő terapeuta és annak instrukciói mellett kiszolgáltatott betegből egészséges, testét ismerő, az tudatosan alakító páciens lehet.

Manuálterápiából 2007-ben vizsgáztam le a SOTE keretein belül. Egyszerűbb korrekciókat pácienseknél én is elvégzek, komplexebb eseteknél pedig segítek a megfelelő terapeuta elérésében. Budapesten több manuálterapeutával is évek óta szoros a szakmai kapcsolat. A velük való kezelés előtti és utáni telefonos konzultáció is garantálja, hogy biztos kezekben érezd Magad!


Masszázs
Évezredek óta ismert módszer, ami segíti a testet a regenerációban, az embert az ellazulásban. A simogatás, az ölelés és bármilyen érintés azzal, hogy egy másik ember velünk van már önmagában gyógyítóan hat. Megfelelő szakember kezei alatt a különböző technikákkal különböző módon segíthetik testünket a gyógyulásban. Lazíthatják a kötött, görcsös izmokat, segíthetik felszabadítani a letapadt kötőszöveteket, izmokat. Oldhatják a merev műtéti hegeket. Segíthetik a nyirokkeringés beindításában gipszlevétel vagy műtétek után. A masszázs önmagában is segít, de eredményesebb a mozgással történő kombinációja.

A masszázs által fellazított területek, ha nincsenek megfelelően átmozgatva újra vissza- és letapadnak, így a masszőr csak egy adott állapot javulást és szintet tud csak elérni az állapotunkban. A mozgás kapcsolja be az eddig nem használt területeket és erősíti meg. Az izmok által végzett pumpa funkció segíti a keringés javulását. A mozgás sem elég önmagában, hiszen a letapadt és összetapadt izmokat nem tudja önmagában eredményesen javítani. Mindenképp érdemes minden esetben a masszázs és a mozgás együttesét szakemberek felügyelete mellett igénybe venni az eredményes és gyorsabb gyógyulás érdekében.

Én is rendszeresen járok heti 1 alkalommal masszázsra. Rendelésemen, ha szeretnéd, tudok ajánlani olyan szakembereket, akiket én is kipróbáltam, így biztos, hogy szakmailag ott is a legjobb kezek segítik a gyógyulásodat!


Gyógytorna
Sokan becsülik le a gyógytorna által adható gyógyulási lehetőséget, segítséget, addig, amíg nem értik vagy nem tapasztalják meg. Sok esetben még élsportolóknak is megdöbbenés egy sérülés utáni időszakban, mennyire másképp dolgoztatja át őket a megszokott kemény edzéshez képest egy speciális torna Annak a meglepetése, hogy mozgás területén még mutathatnak a testükről újat. Minden terápia kihagyhatatlan része. Mozgás nélkül bármilyen betegség gyógyulásánál csak rész eredmények érhetőek el.

A napi munkafolyamatok elvégzése, nem egyenlő a tudatos testhasználattal és a szervezet számára optimális mozgással. A napi rutin során csak az ügyes területek használjuk, így azokat túlterheljük. Az ügyetlenebbeket hanyagoljuk, ahol így az izmok sorvadásnak indulnak, letapadnak, az ízületek „berozsdásodnak”. Ha valahol fájdalom alakul ki, akkor a legtöbb esetben, emiatt a két dolog miatt van. Ezt segíti javítani, egyensúlyba hozni a gyógytorna. Edzi a szívet, a tüdőt, hiszen ezek egészsége a biztosíték minden szerv egészséges működéséhez. Égeti a cukrot, javítja az energia felhasználást.

A keringés fokozásával hozzásegíti a szervezetet a méregtelenítéshez a mélyen fekvő, általában nyugvó területekről is. A masszázs és egyéb passzív kezelések letapadást oldó hatása után, aktivizálja, bekapcsolja, újra tanítja ezeket a területeket. Harmonikusabbá teszi az ízületek terhelését, csökkenti a szorulás és kopás mértékét.

Azzal, hogy itt a páciens aktív cselekvője a folyamatoknak, nap, mint nap ő küzdi le saját határait, érezheti meg azt ura a testének, a betegségének, az életének. Segítséggel, de az eredményeket ő éri el. Fontos egy gyógyulási folyamatban, főként egy kiszolgáltatott állapot után, hogy valaki úgy érezze, nem csak másokban bízhat, hanem ismét önmagában is. Érezheti újra az erőt, amivel teremteni tud önmagában.

budapest reumatológus zsiska beátaBudapesten több kerületben, több rendelőben is dolgozom együtt gyógytornászokkal, akikkel így nem csak telefonos, hanem személyes is a kapcsolatom. Betegek esetén megkönnyíti az esetek megbeszélését, terápiás terv egyeztetését. Ha ilyen jellegű terápiára van szükséged, akkor egy jól működő csap gyógyító légköre fog körbevenni! Ha van már saját gyógytornászod, de a terápia valahol elakadt, akkor vállalom, hogy a vizsgálatod után - ha megadod gyógytornászod telefonszámát és ő is szívesen fogadja - felhívom őt és megbeszéljük, hogyan folytatódhat tovább sikeresen a terápia.


Jóga
Szerencsés választásnak tartom sok szempontból ezt a mozgásformát. Szemlélete és felépítése miatt alkalmas arra, hogy ne csak a tempót tartva a külső körülményekre figyeljünk, és valahogyan letudjuk az órát, hanem lehetőséget ad a napi rohanásból végre magunkra figyelni. Észrevenni mi az, amiben jók vagyunk és esetleg mi az, amit a nap folyamán magunkban túlhajtottunk. Meg tanulni a korlátainkat és a lehetőségeinket. Érezni meddig mehetünk el és addig valóban menjünk is el, mert ezek a lehetőségeink és érezni azt, hol kell megállni, mert ha tovább lépünk ára lesz, ezek a határaink.

Egy jól felépített óra szerkezetében alkalmas arra, hogy a gerinc és az ízületek mozgásait, ugyan úgy, mint a gyermekkorban maximálisan kihasználjuk, élvezzük, alkalmazzuk. Tévhit, hogy az öregkornak egy beszűkült állapotnak kell lenni. Akkor lesz az, ha nem tartjuk fenn a lehetőségeinket és megszokásból, szükségből, kényelemből csak a töredék lehetőségekkel oldunk meg mindent.

Amit nem használunk, berozsdásodik, leépül, letapad, becsontosodik. A természet bölcs és lehetőséget ad a javításra. Az út nehezebb és hosszabb, mintha csak a jót tartanánk fenn, de az út tanít meg és a belefektetett energia a tiszteletre és az elért eredmény megbecsülésére, arra, ami korábban nem volt jelen. Nem elég a módszer, fontos, hogy aki oktatja, annak személye, jelenléte is számunkra gyógyító legyen. Nem a túlfeszítés, a kínzás a cél, hanem a ráhangolódás és a megérkezés.

budapest reumatológus zsiska beátaJelenleg heti 1 alkalommal én is járok jógára. 2010-ben Almásy Csillánál elvégeztem a dinamikus jóga oktatói tanfolyamot, ami sok új tapasztalatot adott. Jelenleg statikus jógára járok, ami a lassabb tempó és a pózok kitartása miatt úgy érzem, most jobban segít, hogy lenyújtsam az ülésben és korábban testépítésben letapadt, megrövidült izmaimat. A betegvizsgálat folyamán néhány pózt tesztként is alkalmazok, hogy megérezhető legyen valóban mi okozza a gondolt. Ajánlom Neked is, hogy próbálj ki különböző óratípusokat és találd meg a Te órádat és a Te oktatódat!


Pilates
A kialakításában ötvöződik a kelet és a nyugat, a jóga ősi tudása és a nyugati, tudományos alapokon nyugvó, a modern ember számára is közeli gondolkodás, mozgásforma. Az órák a mit, mért és hogyan kérdések alapján kielégítő válaszokat adnak azok számára, akiknek fontos a tudatos életforma. Nem csak érezni, érteni is szeretnék mit, miért tesznek és azt, hogyan tehetik helyesen. A tervezett mozgás és óra megadja a strukturáltságot, ezzel a kiszámíthatóságot és a biztonságot.

A koncentráltan végzett gyakorlatok nem csak a testet dolgozzák meg, hanem a tudati síkot is maximálisan kihasználva, garantált a kiszakadás a hétköznapokból 1 órára. A csoportos órák mellett lehetőség van az egyéni órákra, amelyek személyre szabottságukkal, gyorsabb és eredményesebb fejlődést adnak. A módszer sajátossága, hogy lehetőség van a még koncentráltabb és izoláltabb munkára, az erre kifejlesztett speciális pilates gépekkel. Különleges tapasztalat egyéni oktatóval egy ilyen gép használata.

Ha valaki kihívásokat keres és új tapasztalatokat, akkor ez az edzésforma ezt biztosan megadja. Míg a konditermi gépek lehetőséget adnak a „csalásra”, az adott gyakorlat elvégzésénél más izmok használatára, addig itt ez kizárva. Az itt végzett gyakorlatok nem terhelik túl és így nem rontják a többi terület izom és ízületi munkáját. Nem kódolnak be rossz mozgást, sőt a rosszul berögzült mozgásformákat korrigálják, így állítva helyre a test harmonikus mozgását. Ha célzottan akarunk alakítani magunkon egy területet vagy erősíteni, itt biztosan a maximumot tudjuk kihozni és elégedettek leszünk az elért eredménnyel.

budapest reumatológus zsiska beátaJelenleg heti 1 alkalommal járok pilates órára, mert ezzel más szempontok alapján figyelhetek a testemre. 2004-ben az IFAA-nál szereztem pilates oktatói képzést. Budapesten 2 stúdióval állok kapcsolatban, ahol nem csak pilates oktatók, hanem végzett gyógytornászok is segítik a pácienseket a test tudatosításában. Rendelésemen segíteni tudok Neked abban, ha ez a megfelelő terápia a problémáid megoldásában. Ha jelenleg már jársz pilates órákra, de úgy érzed, nem fejlődsz úgy, mint ahogy vártad, akkor gyere és segítek megtalálni, mi lehet az oka.


Schroth terápia
Napjaink egyik leghatékonyabb terápiás módszere a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség kezelésében. A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. A háromdimenziós korrekciót a testhelyzetek görbülethez adaptált megválasztása, különböző segédeszközök, akaratlagos nyújtózás, a megfelelő izmok kontrakciója és az irányított Forgató légzés technikájával érik el. A Schroth terápia háromdimenziós megközelítési módja lehetővé teszi a rendkívül tudatos és sikeres konzervatív kezelést 4-5 éves kortól egész életen át, alapvetően eltér a többi hagyományos kezelési technikától. Komplex terápia, mivel életviteli tanácsokkal is ellátja a betegeket és gondot fordít a szív- és légzőrendszeri tréningre. Eredményessége a tudatos, egyénre szabott korrekción és komplexitásán alapul.

A Schroth terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.

budapest reumatológus zsiska beáta2010-ben végeztem el a képzést a SpineArt Továbbképzési Központ szervezésében. Holcsa Judit gyógytornásszal, aki a képzés egyik vezetője jelenleg is kollégák vagyunk az egyik rendelőben. Szakmai kérdésekben, ott segítségünkre van egy gyermek ortopédus kolléga is, ha szükséges. Így teljes körű szakmai segítséget tudunuk adni csapatunkkal felnőtteknek, gyermekeknek.


Watsu

A shiatsu nevű ősi japán gyógymód vízben alkalmazott változata. Neve az angol water (jelentése víz) és a japán shiatsu szavak ötvözetéből származik. Egy amerikai gyógyító, Harold Dull fedezte fel a nyolcvanas években, amikor rájött arra, hogy a shiatsu másként hat a meleg vízben. A shiatsu tulajdonképpen ujjnyomáson alapuló masszázs, kiegészítve különböző nyújtó fogásokkal. Felhasználja az akupunktúra, a csontkovácsolás és a hagyományos masszázs elemeit.  Egyórányi lebegés a meleg vízben, ami olyan mintha az anyaméhben lennénk. Nálunk még újdonság, de remélem, egyre többen ismerik meg és szeretik meg ezt a módszert.

A kezelés harmonizálja a vegetatív idegrendszert, ezáltal mélyebb és lassabb légzés alakul ki, tágulnak az erek és erősödik az immunrendszer. Javítja az alvás minőségét, az emésztést, elősegíti a műtétek és sérülések utáni rehabilitációt, oldja a stresszt. Hozzájárul a különböző mozgásszervi betegségek, többek között az ízületi gyulladások, nyaki, háti és gerincproblémák gyógyulásához, növeli az ízületi mozgásszabadságot, pihenteti az izmokat, feloldja az izmokban lévő stresszt.

A módszerrel idén saját problémáim kapcsán találkoztam először és ismerkedtem meg. Sok terápiás módszert kipróbáltam, de ez, valami teljesen más volt. Szárazföldi terápiákkal nem érhető el az a test érzet és testudatosság, ami a víz hatására jelenik meg. Megtapasztalható a belülről induló ösztönös és a tudatosan indított mozgások közötti jelentős különbség. A páros masszázs pedig rásegíthet erre vagy felerősítheti ezeket az érzeteket, ahogyan a másikkal kapcsolódva ösztönösen keressük az érintést. Ha látom, hogy a panaszok megoldásában ez is segítségünkre lehet, akkor tudom, hogy hol és kinél keresd.


Feldenkrais módszer
A test összefüggéseit, mozgásmintáit, saját test érzékelését és érzeteit játékos formában ismerheti meg a páciens. A teljesítmény helyett az itt és mostban végzett gyakorlatok a gyógyulást nemcsak fizikailag, de érzelmileg, intellektuálisan és spirituálisan is segítik. A mozdulatokon, keresztül újra hangolhatja idegrendszerét, tudatosíthatja az eddig elhanyagolt vagy éppen túlterhelt területeket.

Segít a mozgás rugalmasságának, koordinációjának fejlesztésében és új mozgáslehetőségek felismerésében, kialakításában. Egy önismereti út a test felöl a mozgáson keresztül önmagunkig. Lehetőséget ad, hogy felismerjük ki és hogyan használta eddig ezt a testet és milyen további új és rejtett lehetőségi vannak, amik nem voltak láthatóak eddig a hétköznapi szemnek. A gyakorlatok végzésére lehetőség van egyéni és csoportos foglalkozások keretében.

A módszert magam is gyakoroltam, hogy érezhessem hatását, tudjam, milyen esetekben érdemes alkalmazni ezt a mozgásterápiát. Együtt dolgozom jelenleg is olyan gyógytornásszal, aki elhivatott oktatója a módszernek. Foglalkozásaival segíthet, hogy a rosszul berögzült mozgásmintáid tested újfajta érzékelésének segítségével változtathasd meg, ha kifogtak rajtad a hagyományos módszerek.


Izomkontroll
Alapjaiban kapcsolódik a Feldenkrais és az Alexander módszerhez. A terapeuta által adott kezelés során végzett gyakorlatok vagy a megtanult önálló torna segít a test megborult izomegyensúlyának harmonizálásában. A stressz és a mozgás hiányával az izmok feletti tudatos kontrollunk csökken, maradnak a hétköznapi rutinok, automatizmusok. Vannak izmaink, amely folyamatosan feszítés alatt vannak és már képtelenek ellazulni (pl. a vállak, vagy a derék). Vannak izmaink, amelyek a fáradtságból eredő helytelen tartás miatt elgyengülnek (pl. has). Izmaink elfelejtik, milyen állapotúnak kellene is lenniük az optimális működésben, pihenésben.

A fájdalmakat és a problémát az öregedés jeleként értékeljük, pedig csak a mozgásszegény életmódunk hozta létre ezeket aktív gyermekkorunkhoz képest. Pedig az emberi szervezet képes mindaddig megtartani magas szintű működőképességét, amíg elegendő kihívással kerül szembe, mert a változatos fizikai tevékenység megelőzi az ízületek elmerevedését és az ebből származó merevséget.

A gyakorlatok segítik a magas szintű testi érzékelés és a mentális képességek kialakulását és megmaradását minden életkorban. Tudatosítják, hogy az egészség és a betegség létrehozásában a lelki események ugyanolyan fontosak, mint a testi történések. Ezt felismerve arra is rádöbbenhetünk, hogy ez ellen tenni tudunk, ha pedig már kialakultak a testi tünetek, azok sok esetben megszüntethetők, de legalább csökkenthetők a gyakorlatok tudatos végzésével. A módszer alapja az önmagunk általi megtapasztalás, ezáltal a képesség megszerzése testünk és lelkünk gyógyítására.

2005-ben a módszerből vizsgát tettem. Kezelési sémáit jelenleg nem alkalmazom, de így ismerem azokat. A vizitek alatt, az ott megtanult, páciens által otthon is végezhető gyakorlatokból szoktam javaslatokat tenni, ha az adott eset megkívánja (természetesen, ha gyógytornára jász, mindenképp csak a gyógytornászoddal konzultálva). Jelenleg izomkontroll terapeutával nem dolgozom együtt, így abban segíteni nem tudok, de a módszer kipróbálását - ha a hagyományos terápiák nem voltak eredményesek -  mindenképp javasom.