Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Miért fontos számomra a sportorvosi szakvizsga?

Reumatológusként sokan fordulnak páciensek hozzám azzal a kérdéssel, hogy adjak tanácsot térd vagy derékfájásuk után, milyen mozgással tudják karbantartani a testüket. Van, aki megelőzni szeretné a bajt irodai munka mellett és ezért fordul hozzám hasonló tanácsért.

sportorvosIsmert sablon szöveg a mozgásszervi rendelőkben: hát a futás nem szerencsés, legyen a szobakerékpár vagy az úszás. Igen, de mi van, ha valaki ezeket a sportokat nem szereti? Engem is bosszantana, ha ebből a kettőből kellene választanom úgy, hogy nincs hozzá motivációm. Én csak azokat a dolgokat tudom kitartóan és lelkesen csinálni, ami érdekel és amiben találok kihívást. Ezért nagyon fontosnak tartottam, ha már valaki ilyen kérdést tesz fel nekem és valóban foglalkozik az egészségével, akkor ne csak a betegségének gyógyításában tudjam segíteni, hanem tudjak partner lenni az egészsége javításában és megtartásában is.

A másik fontos tény: úgy gondolom sokkal könnyebb valamit megelőzni, mint gyógyítani. A reumatológia tankönyveimben pedig ehhez nem sok szakmai útmutatást kaptam. Gimnáziumban még készültem a Testnevelési egyetem felvételijére. Csak az utolsó pillanatban döntöttem el, hogy a végleges választás mégsem az, hanem az orvosi egyetem lesz és mellette a sportot megtartom hobbinak. A mozgás szeretete továbbra is megmaradt és hogy ezt is hivatalosan csinálhassam, az egyetem alatt megcsináltam az aerobik oktatói vizsgámat. Egyetem után jött a munka és a szakvizsgára való felkészülés. A stressz engem sem kímélt és lassan napi szinten jelentkezett nálam derékfájás. Látva a betegeimet és az orvosi lehetőségeket, elkezdtem keresni valami olyan dolgot, ami hosszútávon is segíthet ennek a kezelésében és megelőzésében. Így találtam rá, a pilatesre. Vettem könyveket, de rájöttem, abból csinálni és megtanulni, esélytelen. A városban lévő stúdiókban pedig, még akkor senki nem ismerte ezt a módszert. Maradt a logikus döntés iratkozzam be egy pilates oktatói tanfolyamra. Imádtam! Nekem ez a mozgásforma marad az egyik nagy szerelem. Leköti az agyat, átmozgatja a testet és ezzel felszabadítja a lelket. Itt már nem volt megállás. Jött a következő szint, Almásy Csillánál a dinamikus jóga oktatói képzés elvégzése, hiszen a jóga is napjaink egyik legfelkapottabb mozgástrendje és a páciensek nap, mint nap erről a témáról is kérdeztek.

Ahogy haladt a rendeléseimen az idő, egyre inkább foglalkoztatott az a gondoltat, hogy ne csak magánemberként tudjak tanácsot adni. Tegyem ezt a dolgot is hivatalossá, így jött a logikus lépés a sportorvosi szakvizsga felé Dr. Somogyi Péter kollégám bíztatására: Ügyes vagy, neked menni fog ez! Sok kétség volt bennem, hiszen munka mellett már nem egyszerű dolog megoldani, hogy a magánélet se szenvedje ezt az időszakot meg, de az ő és párom segítsége mellett, most itt vagyok és tanulok az őszi szakvizsgára. Ha most visszanézek megérte, hogy belevágtam. Rengeteg új jó szakembert és kollégát ismerhettem meg. A betegségek helyett pedig, sokkal többet kezdhettem el foglalkozni az egészséggel, ami rengeteg energiával tölt fel. A tanultak alapján sokat alakítottam a saját hétköznapjaimon is, hogy még sokáig lehessek itt veletek. Így ha követtek itt és a facebookon, akkor nem csak száraz tankönyvi tanácsokat kaptok, hanem általam kipróbált és megélt saját tapasztalatot is, mert szerintem a példamutatás a legfontosabb! :)

kép forrása: xvmedia.hu