Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Mi a klímareuma?

Nyáron menekülünk a hőség elöl és keressük a hideg, hűvös dolgokat (pl. vízpermet, jég, jégkrém, strand), így kerül képbe az autóban, lakásban és irodákban használt klíma. Hőség van és végre valami, ami elviselhetővé teszi ezeket a forró napokat. Élvezzük a légkondicionálók előnyeit, de ha rosszul használjuk azokat, akkor legalább annyi bosszúságot, kellemetlenséget és akár egészségügyi problémát, betegséget okozhatnak.

A légkondicionált helyiség száraz levegője miatt jelentkezhet légszomj, a szem-, a torok- és az orrnyálkahártya kiszáradása. A hiányos karbantartás és a felületesebb tisztítás miatt a készülékben lecsapódó, poshadó vízben elszaporodhatnak bizonyos baktériumok, amelyek légúti panaszokat vagy influenzaszerű tünetekkel jelentkező legionárius betegséget is okozhatnak. Ha bemegyünk egy nyári ruhában egy jól lehűtött, klimatizált helységbe, akkor már a bőrünkön érezzük a hideget. Ha tartósan ebben a hideg környezetben maradunk így, akkor először a bőrön lévő hajszálerek húzódnak össze védekezésképpen. Ezzel lassul a bőr vér- és nyirokkeringése. Ez könnyen gyulladáshoz vagy helyi nyiroködéma kialakulásához vezethet. A klíma hideg levegőjére leginkább érzékenyen reagáló területeink a testen: a fej (arc), nyak, vállak, karok, mellkas. Így elég gyakoriak klíma használat mellett (bár elsődleges okként inkább az autóklímákat nevezhetjük meg) az arc- és homloküreg gyulladásos megbetegedései, illetve a tüdő- és torokproblémák is.

A túlhűtés hatására izmaink is összehúzódnak, így bennük is lassul a keringés, következményeként pedig így alakul ki a nyak- váll- és lapocka-környéki izmok merevsége és fájdalma. A nyaki izmok merevsége pedig következményként könnyen okozhat fejfájást, szédülést vagy esetleg fülzúgást is. A klíma nem megfelelő használatának következtében kifejezetten tartós, hosszú távú probléma is jelentkezhet az ízületeinkben. A közvetlen hideg levegő hatására ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, amelyek lassan és elhúzódóan gyógyulhatnak. Hogy velünk ilyen ne történjen, itt van pár tipp, ami segíthet a bajok elkerülésében.

5 tipp a klíma helyes használatához

1. Tisztítsuk rendszeresen a berendezést

A gyártók által javasolt időszakonként (vagy évente legalább egyszer) bonyolítsuk le a szűrők cseréjét, a csepptálcák és a berendezés tisztítását.

2. Autóban figyeljünk a klíma kiszárítására

Ha használjuk a klímaberendezést az autóban, és nagyjából tudjuk, mikor fogunk megérkezni a célhoz, akkor a számított érkezés előtt 6-8 perccel kapcsoljuk ki a klímaberendezést és a belső cirkulációt. Kapcsoljuk a ventilátort a legmagasabb fokozatba. Ezáltal a meleg külső levegő le tudja szárítani a hőcserélőn kicsapódott vizet, amivel csökkenthetjük a baktériumok, gombák kialakulásának, illetve szaporodásának lehetőségét.

3. Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát

A külső és a belső hőmérséklet közt ne legyen 5-8 °C-nál nagyobb hőmérsékletkülönbség.

4. Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt

A felszerelésnél vegyük figyelembe a helyi adottságokat, helyezzük úgy el a készüléket, hogy a befújt sugár közvetlenül ne minket érjen

5.  Szellőztessünk rendszeresen

Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált levegőt