Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Naptej és a D-vitamin

Nagy sláger az utóbbi időben a D vitamin, ami szervezetünk számára sok szempontból fontos: segíti a kalcium felszívódását a belekből, segíti a kalcium beépülését a csontokba, segíti az immunrendszerünk működését, így megfelelő szintje szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, fertőző betegségek kialakulásának megelőzésében.

d-vitamin naptejMit kell tudni még róla?

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B tartománya, ezért a szoláriumok UV-A sugárzása nem alkalmas a D3-vitamin- képzésére. A bőr D3-vitamint-képző kapacitása nagy, de bizonyos fénymennyiség felett már nem nő tovább és a bőr fokozott barnasága is csökkenti a D vitamin képződését, így napozással túladagolása lehetetlen.  A táplálékunk alacsony D-vitamin-tartalma miatt pedig a D-vitamin szint megfelelő beállítása az étkezéssel nem lehetséges.

A D vitamin napi dózisa felnőttek esetében 2000NE. Hogyan tudjuk ezt szervezetünknek biztosítani?

Magyarországon márciustól októberig naponta napsugárzástól függően 15-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D3-vitamin-képzéshez, ami még nem növeli a bőrrák kockázatát. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő hazánkban a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez.  

Ez az ajánlás több kérdést is felvet. Az, aki ilyenkor dolgozik, nem fogja a munkahelyén biztosítani, hogy 9-15 óráig süssön fedetlen végtagjaira 15 percig a nap. Sajnos az is sokszor előfordul, hogy az időjárás kiszámíthatatlan és esős az ősz és a tavasz, illetve a nyári szabadságunk is úgy jön ki itthon, hogy csak mutatóban van a nap. Ilyen esetekben a D vitamin szedését nem csak őszre és télre szoktuk javasolni, hanem a megfelelő napi ellátottság miatt egész évben.
Ma már egyre többet hallani a nap okozta káros hatásokról is, a bőr rák kialakulásáról is. Ezt a bőrünknek megfelelő naptej használatával és védő öltözet használatával előzhetjük meg (kalap, hosszú vászonnadrág és ing). Igen, de akkor hogy termelünk D vitamin. Több cikket átböngészve a végső konklúzió az: ha védőöltözetet használsz, az alatt biztosan nem termelődik D vitamin, így ha véded a bőröd nyáron, biztosan folytatnod kell a D vitamin szedését ilyenkor is. Ha naptejet használsz azok alacsonyabb, de inkább 30-as faktor felett blokkolhatják a D vitamin képződését a bőrben, de mivel az átlagember elég hanyagul használja a naptejeket és napközben nem ismétli meg több alkalommal annak újabb felvitelét a bőrre, így a köztes idő elég ahhoz, hogy a bőrön keresztül D vitamin termelődjön naptej használata mellett is. Ha van tehát alkalmad nyáron rendszeresen napon lenni, akkor a D vitamin szedését kihagyhatod arra az időre, de a további időszakban mindenképp érdemes napi szinten szedned.

Ha bővebben szeretnél olvasni a témában:
http://www.emot.hu/dokumentumok/szakmai_ajanlasok/D-vitamin_konszenzusajanlas.pdf

http://www.medscape.com/viewarticle/713721

képforrás: eletforma.hu