Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

A foci EB reumatológus szemmel...


Reumatológusként gyakran találkozom sportolókkal vagy hobbi sportolókkal, akiknek valamilyen ízületi- vagy gerinc fájdalma van. Így fontos, hogy legyenek ismereteim az ő sérüléseikkel és sportág specifikus terhelési problémáikkal kapcsolatban is. Szakemberként ezért még nekivágtam a sportorvosi szakvizsgának, amihez hasznos szakmai segítség a különböző sportesemények követése, elemzése. A foci az egyik leggyakoribb hobbi sport, így a foci EB nézése a szurkolás mellett nekem „szakmai követelmény” is. A magyar meccseket követve és a szakmai elemzők cikkeit, nyilatkozatait olvasva, nagyon megfogott Dárdai Pál egyszerű, őszinte, építő kritikákat megfogalmazó Skype nyilatkozata, ami meglepően komplex és szakmai szempontból széles látókörűen elemezte az utolsó magyar meccs történéseit.
Mi volt benne az újdonság?


A sportolókkal beszélgetve gyakran tapasztalom, hogy sok esetben még napjainkon is az edzéseken csak a fizikai felkészítésre helyezik a hangsúlyt az edzők, és nem igen fér bele a lelki-szellemi felkészítés a poroszos nevelés mellett. Eredményeink vannak, de laikusok számára is sok esetben látható, hogy sportolóink fejben veszítik el a meccset. Látjuk, de valahogyan mégis nehezen épül be a köztudatba, hogy mennyire fontos a pszichés felkészítés is. Minden nap, minden egyes kihívás, amivel átlépjük a határainkat, egy stresszforrás.

A rosszul megélt vagy kezelt negatív stressz pedig nem csak az eredményeket rontja le, hanem könnyen vezethet fizikai sérülésekhez is, évek munkáját tönkretéve. Dárdai Pál az interjúban a fizikai felkészülés mellett legalább olyan fontos faktorként emelte ki a stresszt és a pszichés terhelés fontosságát és hatásait, mintha ez lenne a világ legegyértelműbb és legtermészetesebb dolga. Elmondja, hogy a sportolóknál is, mint a hétköznapi embereknél van egy rutin, amikor segít, teszi a dolgát, épít, de ez lassan, észrevétlenül veszi ki az energiáit, megőrli. Amikor viszont jön egy tét meccs, akkor már fejben egész nap arra készülnek. Olyankor megjelennek a stressz hétköznapibb testi tünetei - mint a pl a vizsgadrukknál – fokozottabb izzadás, gyakoribb vizelési inger. Hiába csinálják ugyan azt a rutint, pl. ugyanannyit esznek, isznak, mozognak, mégis a tétmeccsen vagy már előtte az edzésen gyakrabban begörcsölhetnek, lesérülhetnek.  Ezek már csak a test felkészítésével nem kivédhetőek. Nagyon fontos látni és tudni mindenkinél a lelki és szellemi terhelés határait is és ha valaki többet vagy nagyobbat szeretne, akkor bizony ezt is edzeni kell.


14 éve dolgozom orvosként, de „véletlen reumást” ritkán láttam. 10-20-30 éve működik valakinek a teste, miért éppen akkor jelentkezik egy derék-, tér- vagy váll fájdalom. A legtöbb esetben, ha átbeszéljük a dolgokat a pácienssel vagy sportolóval, mindig kiderül, hogy a megszokott hétköznapi terhelés mellett a panaszok kialakulása előtt, az utóbbi hónapokban volt egy fokozottabb munkahelyi vagy családi terhelés, fokozottabb stressz, ami szellemileg és lelkileg is kimerítette. Mi is minden nap játsszuk a hétköznapi meccseinket: rohanunk a villamos után, nyomjuk a gázpedált, ütjük a billentyűzetet, „kondizunk” a gyerekkel és néha nekünk is beüt egy olyan, ami már sok a rutin mellett. A gyógyulás szempontjából fontos ezt megemlíteni és átbeszélni, mert ez csökkenti a betegségtudatot és segít felismerni, hogy nem elég csak hajtani.

Fontos a dolgokat fejben is végig gondolni, a hétköznapjainkra is tudatosabbnak lenni, a testünk-lelkünk használata mellett, annak karbantartására (pl masszázs, gyógytorna, relaxáció) is odafigyelni, hogy amikor jön egy tétmeccsünk, akkor legyenek megfelelő tartalékaink.