Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Mi történik veled egy reumatológusnál?

Röviden kikérdezlek a korábbi orvosi előzményeidről: gyógyszerallergia, ismert betegségek, szedett gyógyszerek, korábbi orvosi kezelések, műtétek. Ha vannak korábbi leleteid, zárójelentéseid, akkor azokat mindenképp hozd magaddal (nem csak a reumásat!). Ezeket elolvasom és átbeszéljük azokat a dolgokat, amiket tudni szeretnél, de a leletekből - mivel sok esetben latinul van - nem értettél.

Megbeszéljük, hogy mi most a jelenlegi panaszod, mikor és hogyan alakult ki.

Jön a vizsgálat fehérneműre vetkőzve (mert csak így látható az egész test terhelése): álló helyzetben a testtartást, statikai terhelést, a gerinc és felső végtag mozgásait vizsgálom meg, megnézem a járásod. Fekvő helyzetben az alsó végtag mozgásait, reflexeket, izomerőt, érzészavart vizsgálom meg.

A vizsgálat és leletek alapján átbeszéljük, mi lehet a problémád és arra a megoldás.

Ha a pontosabb diagnózis érdekében szükséges további vizsgálatok elvégzése (vérvétel, röntgen, ultrahang, MR, csontsűrűség vizsgálat/DEXA) akkor megbeszéljük, melyikre miért van szükséged és miben segít minket a vizsgálat eredménye.

A vizitről kapsz egy összefoglaló leletet. Ha szükséges receptet írok fel vagy a javulásod érdekében, már a rendelésen elkezdhetjük valamelyik terápiás formát attól függően miben kérsz segítséget és mire van éppen szükséged.

Ma még tovább lépünk a vizsgálatokra és vegyük őket sorra. Hová küldhet a reumatológus és ott mi történik veled?

Mikor szükséges a röntgen vizsgálat?

Ha az a beteg által elmondott panaszok és a fizikális vizsgálat után várhatóan valami plusz diagnosztikai eredmény miatt indokolt a röntgen vizsgálat elvégzése pl. törés, repedés, ízületi kopás mértékének felmérése, ha indokolt, kóros eltérés kizárása, ha a panaszok alapján ez felmerül

Mit tud kimutatni a röntgen?

A fájdalmat sok dolog okozhatja, de ami biztos a röntgen vizsgálat ízületek esetében csak a csontokat vagy az elmeszesedett területeket látja. Ilyenek lehetnek a csontokon kívül az elmeszesedett területek a röntgenen pl. betegség vagy tartós, rossz terhelés mellet porcok-szalagok elmeszesedése, izom sérülés után kialakult meszes terület. Ha az erek nagyon meszesek az is látszódhat a röntgen felvételen.

Így láthatjuk a csonttörést, csontrepedést, a csontokon betegség hatására kialakult szerkezeti eltéréseket (amelyek a legtöbb esetben nem 1-2 hét alatt alakulnak ki, hanem általában hónapok).

A röntgennel ha nincs meszesedés nem láthatóak az ízületi porcok, porckorongok, ízületi szalagok és egyéb kötőszöveti vagy lágyrész elváltozás, tehát pl. szalagszakadás, porckorongsérv, izomsérülés. A röntgenen látott kép, a panaszok és a fizikális vizsgálattal talált eredmények alapján viszont tudunk következtetni ezek állapotára és ha indokolt csak akkor kérhető olyan vizsgálat, ami ezekez a részeket is látja pl. ultrahang, MR, CT.

Ha a röntgenen valami borzalmas van akkor az biztosan nagy bajt jelent!?? Ez sem igaz. Soha nem a röntgen vizsgálat eredményét kezeljük, hanem a beteg panaszait. Komoly ízületi eltérések pl. erősen deformált gerinc idős korban járhat minimális fájdalommal, de fiatal korban röntgen eltérés nélkül is lehetnek erős gerincfájdalmak.

Szerdán ismét várlak, hogy tovább haladjunk az ultrahang és MR vizsgálattal :)