Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Mit tegyen a beteg, ha csak évek múlva kap ellátást Magyarországon?


A korlátozott mértékű OEP finanszírozás miatt várólistákra kerülnek számos ellátásban a betegek, így – többek között – térd- és csípőprotézis műtét esetén is. A várólistán eltöltendő idő – ugyan kórházanként változik – térdprotézis műtét esetén 4-5 év.Ha már csípőprotézis, illetve térdprotézis műtétre van szükség, akkor a betegek jelentős fájdalommal, rosszabb életminőség mellett élik mindennapjaikat. Négy, öt év várakozási idő – korlátozott mozgásképesség és nagy fájdalom mellett – elviselhetetlenül hosszúnak tűnik. Ilyen nehéz helyzetben a beteg sokszor kénytelen rászánni magát, hogy a biztosításon kívüli, fizetős szolgáltatásra – akár anyagi javainak eladásával is – pénzt szerezzen.
Hogyan lehet kisebb költség mellett, mielőbb, legálisan, biztosítás keretében ellátást kapni?
2011/24/EU irányelv alapján 2013. október végétől határon átnyúló ellátás keretében a betegek más Európai Unión belüli tagállamban is igénybe vehetik az ellátást úgy, hogy a társadalombiztosítójuk által nyújtott tb támogatást „magukkal” vihetik.

Nézzük meg, mit is jelent ez a gyakorlatban!
Az OEP egy cementes csípőprotézis műtétért 453 028 forintot, cement nélküli (amelynek élettartama hosszabb, mint a cementesnek) csípőprotézis műtétért 601 008 forintot, míg egy térdprotézis beültetésért 603 066 forintot fizet a műtétet elvégző kórház részére.

Ha a biztosított kimegy egy közeli európai uniós országba, például Szlovákiába, hogy ott végezzék el a műtétet, akkor a műtét árának kifizetése után, a számlája alapján, határon átnyúló ellátás keretében Magyarországon megkapja a magyar tb támogatás „árát”, azaz a külföldi kezelés költségét a betegeknek meg kell előlegeznie és az ellátás magyarországi belföldi költségmértékének utólagos megtérítésére tarthat igényt.

Szlovákiában, a biztosítóval szerződött kórházban, egy cementes csípőprotézis beavatkozásért 1425 –1725 eurót fizet a biztosító (300 forint/ 1 euró árfolyammal számolva, ez 427500 – 517500 forint). Cement nélküli csípőprotézis műtétért 3125 – 3450 eurót fizet a szlovák biztosító (300 forint/ 1 euró árfolyammal számolva, ez 937500 – 1035000 forint). Cementes térdprotézis műtétért 3075 – 2775 eurót térít a szlovák biztosító (300 forint/ 1 euró árfolyammal számolva, az 922500 – 832500 forint). Azaz, ha a magyar biztosított például cement nélküli csípőprotézis műtétet vesz igénybe, határon átnyúló ellátás keretében Szlovákiában, akkor a szlovák kórházban kifizet kb.: 1000000 forintot, és ezt követően a számla alapján Magyarországon visszatéríti a biztosító a magyar tb támogatást, azaz a 601 008 forintot. Mindez ek alapján a betegnek kb: 400 000 forintot kell kifizetnie a szlovákiai ellátásért.
További érdekesség, hogy a tb támogatást akkor is vissza kell fizetni a betegnek, ha magán szolgáltatónál (azaz a biztosítóval nem szerződött szolgáltatónál) vette igénybe a határon átnyúló ellátást egy másik tagállamban.

Milyen adminisztratív eljárás szükséges ahhoz, hogy a magyar biztosított határon átnyúló ellátás keretében vegye igénybe az ellátást?
A határon átnyúló ellátást – orvosi igazolások csatolása mellett – az OEP-nél kell kérelmezni. A már említett csípő-, térdprotézis műtét esetén előzetes engedélyeztetés történik, amelynek keretében megvizsgálják a beteg esetében az orvosilag indokolt ellátási időt, továbbá hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatót keresnek, amely a teljesítmény volumen korláton (TVK) felül, a területi ellátási kötelezettségen (TEK) kívül vállalja a beteg ellátását az orvosilag szükséges időn belül. Négy, öt év várakozási idő már orvosilag nem indokolt – azaz túl hosszú –, ezért ha nem tudja másik kórház vállalni a műtétet, akkor a beteget ki kell engedni határon átnyúló ellátás keretében.

Határon átnyúló ellátás területén az Európai Unión belüli, magyarországi kapcsolattartó az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. A határon átnyúló egészségügyi ellátás iránt érdeklődők a Központ www.obdk.hu internetes oldalán hozzájuthatnak további információkhoz.

forás:Orvosi vállalkozások tudástára