Hírek

RTL Klub - Dr. TÓTH műsorában derékfájásssal és hátfájással kapcsolatos tanácsaim itt nézheted meg

Kapcsolat

Telefon: 06-20/528-3406

Email: info@drzsiskabeata.hu

Legfrissebb bejegyzés

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

A cikk írása előtt sokat gondolkoztam azon, mi az, ami tabuként jelen lehet egy orvos életében?  Mi az, amit mi orvosok másoknál el tudunk fogadni, de a magunknál...

Blog

Struccpolitika a rendelőben, avagy mindenki más beteg lehet csak ÉN NEM!

Miért fontos számomra a sportorvosi szakvizsga?

Reumatológusként sokan fordulnak páciensek hozzám azzal a kérdéssel, hogy adjak tanácsot térd vagy derékfájásuk után, milyen mozgással tudják karbantartani a testüket. Van, aki megelőzni szeretné a bajt irodai munka mellett és ezért fordul hozzám hasonló tanácsért.

Mi a klímareuma?

Nyáron menekülünk a hőség elöl és keressük a hideg, hűvös dolgokat (pl. vízpermet, jég, jégkrém, strand), így kerül képbe az autóban, lakásban és irodákban használt klíma. Hőség van és végre valami, ami elviselhetővé teszi ezeket a forró napokat. Élvezzük a légkondicionálók előnyeit, de ha rosszul használjuk azokat, akkor legalább annyi bosszúságot, kellemetlenséget és akár egészségügyi problémát, betegséget okozhatnak.

Miért vigyázz nyáron a gyulladáscsökkentő krémekkel?

Nyáron is fájhat a térdünk vagy a derekunk és kell valami segítség. Sok esetben még mielőtt gyógyszert vennénk be, megpróbálkozunk a patikákban kapható gyulladáscsökkentő krémekkel. Kevesen tudunk viszont arról, hogy nyáron ezeknek a krémeknek napfénnyel érintkezve a bőrön komoly mellékhatása lehet.

Tippek: Így szexelj, ha fáj a derekad

Mindenki alig várja, a nyarat és benne a szabadságát, amikor csak a kedvenc időtöltéseinek élhet. Elképzeljük mit fogunk csinálni abban a pár szabad napban vagy jobb esetben hétben, de a valóság, néha sajnos ezeknek a terveknek keresztbe tesz. Ez lehet az időjárás miatt, de más faktor is közrejátszhat: pl. ha a munkahelyi egysíkú mozgásvilágunkból hirtelen váltunk a szabadidős sportokra, gyorsan jöhet egy rossz mozdulat és már is ott lehet a baj egy derék- vagy hátfájással.

Naptej és a D-vitamin

Nagy sláger az utóbbi időben a D vitamin, ami szervezetünk számára sok szempontból fontos: segíti a kalcium felszívódását a belekből, segíti a kalcium beépülését a csontokba, segíti az immunrendszerünk működését, így megfelelő szintje szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, fertőző betegségek kialakulásának megelőzésében.

Mire figyeljünk túrázás előtt és közben…


A munkából kiszabadulva, mikor felhős az idő és kicsit hűvösebb a levegő az egyik legjobb időtöltés, ha egy jó társaságban kimozdulunk egy kicsit a szabadba és túrázunk egyet.

Hogy valóban öröm legyen a gyaloglás érdemes odafigyelni pár dologra megelőzésképpen!

A foci EB reumatológus szemmel...


Reumatológusként gyakran találkozom sportolókkal vagy hobbi sportolókkal, akiknek valamilyen ízületi- vagy gerinc fájdalma van. Így fontos, hogy legyenek ismereteim az ő sérüléseikkel és sportág specifikus terhelési problémáikkal kapcsolatban is.

Mi történik veled egy reumatológusnál?

Röviden kikérdezlek a korábbi orvosi előzményeidről: gyógyszerallergia, ismert betegségek, szedett gyógyszerek, korábbi orvosi kezelések, műtétek. Ha vannak korábbi leleteid, zárójelentéseid, akkor azokat mindenképp hozd magaddal (nem csak a reumásat!). Ezeket elolvasom és átbeszéljük azokat a dolgokat, amiket tudni szeretnél, de a leletekből - mivel sok esetben latinul van - nem értettél.

Mi az a reuma?


A népi nyelv szerint minden olyan betegség, ami állandóan visszatérő ízületi fájdalommal jár. Az elnevezés félrevezető, mert hátterében nem tisztázott, hogy mi a panaszok és a betegség kiváltó oka (pl. kopás, örökletes, gyulladás). Ha nem tudjuk mi az ok, akkor nem is gondolkodunk annak kezelésében. Ha tudjuk a kiváltó okot, akkor a probléma még sok esetben kezelhető és gyógyítható! Ezért reumás panaszokkal minden esetben érdemes szakemberhez fordulnod!

Oldalak